תשלום הארנונה הוא אחד התשלומים הפשוטים ביותר שיש. העובדה שהוא נקבע מראש, יש לו כללים והתניות ברורים ואפשר להגיש בקשות בעבור תשלומים מופחתים במקרים מסוימים הופכים את ההוצאה הזאת להוצאה ידועה, אך כזאת שיש להתייחס אליה ולא להקל בה ראש. תשלומי הארנונה נקבעים מראש בכל שנה ויש צורך להערך אליהם. באופן מפתיע עלויות ארנונה במשרדים להשכרה בתל אביב הן נמוכות ובאות לתמוך בעסקים המקומיים.
ממה מורכבת עלות השכרת משרד ?
כאשר מחליט ארגון מסויים או חברה כל שהיא על שכירת משרד בתל אביב או בכל מקום אחר, יש מספר גורמים אותם היא חייבת לקחת בחשבון:
- מיקום מבוקש
- מספר העובדים
- התקציב הנתון
כאשר ניגשים לבחון את הדרישות הללו שאלת המיקום היא לרוב פונקציה של החלטה שנלקחה כבר בעת הרצון להחליף את מיקום המשרד, ממנו לרוב נקבעים שאר האלמנטים.
לאחר שנבחר המיקום ידוע גם באופן די ברור מה יהיה היקף ההון האנושי, האם בעקבות המעבר כוח האדם יגדל או יצטמצם. אולם הדבר השנוי ביותר במחלוקת, הנושא שקשה מאד להעריך את עלותו, הוא תקציב המעבר וכן תקציב השהות במקום החדש. שאלות בעלות משקל דוגמת הרמה של הבניין המבוקש, רמת התחזוקה בו, הקרבה לתשתיות וביניהן תחבורה ציבורית וכמובן הגודל של המבנה הם גורמים בעלי השפעה. לא אחת מוצאים עצמם מקבלי ההחלטות בפני נקודת משבר לא פשוטה כאשר הם מגלים מה העלות האמיתית של משרדים להשכרה או משרדים למכירה בתל אביב, זהו מצב שבו התקציב שהצבנו לעצמנו נתקל בקרקע המציאות ולעיתים קרובות זהו משבר אמיתי, בכדי להכין את מי שמתכנן לחפש משרדים להשכרה בתל אביב הנה כמה נקודות שחייבים להתייחס אליהם:
- מחיר השכירות הנדרש: זוהי העלות הגבוהה והבסיסית בכל צורך של משרדים להשכרה, בין אם בטווח רחוק ובין אם עולה הצורך במשרד להשכרה במיידי. המחיר מחושב על בסיס מספר המטרים הרבועים במשרד כפול המחיר הנקוב למטר רבוע אחד.
- דמי הניהול – ברוב המקרים דמי הניהול הם סעיף הנכלל בתוך החישוב של העלות למטר בשכירת המבנה, אך יש לדעת שעלויות דמי הניהול יכולות לנוע החל מ 20 ₪ למטר ועד לסכומים של 150 ₪ במקרים חריגים, שימו לב, הרב פעמים דווקא בבניין משרדים להשכרה ישנים העלות עבור דמי הניהול היא גבוהה בשל מצב המבנה.
- חניה – החניה הופכת בשנים האחרונות לאחת הנקודות הכואבות ביותר לעובד הישראלי, עד כדי כך שעלות החניון יכולה להגיע לסכומים הנעים בין 500 ₪ ועד 1500 ₪ לחודש, סוגיית החניה היא בעלת משמעות ויש עובדים שיוותרו על מקום עבודה בשל כך.
- גמרים – בעת קניה של משרדים למכירה בתל אביב יש לחשב את עלות התיקונים והצורך בגמורים קטנים וגדולים כאחד בעוד 1% מהערך למטר עליו שילמתם.
- ארנונה – אולי הסוגייה המפחידה מכולן, היות שכאן אין מקום למשא ומתן, יש תעריף קבוע הנקבע על ידי הרשות המקומית המשולם על בסיס המטרים שהמבנה מכיל. הארנונה המקובלת בתל אביב מושפעת מהאזור שבו נמצא המבנה, בתל אביב הסכום עומד על סכום של עד 35 ₪ למטר לחודש, אך יש אפשרות לעסקים מסוימים לבקש הקלות. כדאי לבדוק בעת עיסוק במשרדים להשכרה על כלל ההטבות שהעירייה מציעה על מנת לעודד עסקים לפעול בתחומה
מהי ארנונה וכיצד מתבצע תשלום ארנונה?
הארנונה היא למעשה מס שמוטל על המבנה מטעם הרשות המקומית שהקרקע שעליה עומד המבנה נמצא בתחומה, זהו מס הקבע אח לשנה על ידי משרד הפנים והרשות המקומית וניתן לשלם אותו בתשלום אחד או בשישה תשלומים שנתיים. תשלומי הארנונה מיועדים למימון קופת העירייה והכסף שנגבה אמור לחזור לתושבים בצורה של פיתוח סביבתי, סלילת כבישים ומדרכות, חידוש תאורת רחוב, טיפול נוי בגנים ציבוריים ועוד. הארנונה היא למעשה מס נוסף יחד עם הוצאות שוטפות דוגמת חשבונות אחרים כמים, חשמל ועוד.
חשוב לציין שהתעריף עבור הארנונה איננו אחיד בכל עיר או רשות מקומית, ואף בתוך אותה רשות היא יכולה לגבות סכומים שונים בעבור אזורי מגורים או אזורי מסחר שונים. הארנונה מחושבת אחת לשנה על ידי העירייה כאשר היא יכולה להיקבע בתוך טווח מחירים נתון. מחירי הארנונה נקבעים על בסיס מספר שיקולים המובאים בחשבון:
- גודל הנכס – גודל הנכס נמדד כאמור במטרים רבועים ( מ”ר ) ככל שהנכס גדול יותר כך העלות למטר תעלה, כך שהמחיר למטר עבור דירת חדר יהיה זול יותר ממחיר למטר בדירת ארבעה חדרים באותו אזור. כך גם לגבי מבני משרדים להשכרה, משרד קטן וצנוע ישלם פחות ארנונה למטר ממגדל בן 20 קומות.
- סוג הנכס – כל רשות מקומית מחליטה בעבור סוגי הנכסים את המחיר הנדרש לשלם בעבורם, כך שאין דין דירת מגורים לדין אולם ספורט. בתוך כך למעוניינים לדוגמה במשרדים להשכרה בבורסה ברמת גן תחושב ארנונה שונה ממבנה מגורים הנמצא בסמוך לאותו מתחם. שטחים בבעלות הרשות המקומית לא נדרשים לשלם ארנונה כלל.
- מיקום – תשלום הארנונה, או נכון יותר גובה הסכום הנדרש תלוי גם במיקום של הרשות המקומית הרלוונטית. נכס הנמצא באזורי ספר, או מרוחק מן המרכז ישלם פחות ארנונה לכל מטר מאשר מבנה משרדים להשכרה בתל אביב. כמו כן שכונה הממוקמת בלב העיר תידרש לתשלום גבוהה יותר של דמי ארנונה משכונה הנמצאת בפאתי העיר.
- מטרת השימוש בנכס – למטרה שלשמה נועד הנכס יש משמעות ומבנה המיועד למגורים יתומחר בסכום נמוך יותר ממבנה המיועד לעסקים מכל סוג שהוא. בנוסף, אדם אשר יפעיל עסק בתוך מבנה מגורים ישלם עריף שונה מאשר דיירי הבניין האחרים המשתמשים במבנה למגורים.
ארנונה עסקית של תל אביב
הארנונה בתל אביב נקבעת עבור העסקים הפועלים בה על בסיס השטח של הנכס, הצורה שבה הוא מנוצל והאזור הגאוגרפי בעיר שבו הוא מצוי. צו הארנונה הנקבע על ידי העירייה אחת לשנה ומפורסם בגלוי יוצר מדרג ותנאים לכל סוגי העסקים השונים. צו הארנונה מתייחס בסעיפים רבים לכלל האפשרויות השימוש השונות וקובע תעריף שונה לכל סוג של נכס או שימוש בו. החיוב עבור משרדים להשכרה הוא כאמור על בסיס חישוב שנתי למטר רבוע. העירייה קובעת עבור כל עסק את השיוך שלו, אם יש טעות בשיוך הגורמת לבעל העסק לשלם יותר ארנונה, עליו לעדכן את העירייה בכך. את חיוב הארנונה יש לבחון בתחילת שנת המס היות שהזכות העומדת בפני מי שנדרש לשלם על הארנונה עומדת עבורו עד 90 יום מרגע קבלת שובר התשלום.
התשלום בתל אביב עבור ארנונה לעסקים מחולק על בסיס שלושה אזורי תשלום שעבור כל אחד מהם מתקיים תמחור שונה. במטרה לעודד בתי תוכנה לעבור לתל אביב הוגדר תשלום אחיד ונמוך יותר עבור בתי תוכנה לתשלום ארנונה בעיר.
האזור | תעריף למטר רבוע לחודש | תעריף למטר רבוע לשנה | תעריף למטר רבוע לחודש עבור בית תוכנה | תעריף למטר רבוע לשנה עבור בית תוכנה |
1 | 33.65 | 403.84 | 14.7 | 176.43 |
2 | 28.06 | 336.77 | 14.7 | 176.43 |
3 | 23.03 | 276.31 | 14.7 | 176.43 |